ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΤΑΞΙΔΙ

Κυκλάδες: Αυτός είναι ο κρυμμένος «παράδεισος» που δεν έχει ούτε έναν κάτοικο (ΒΙΝΤΕΟ)

0

Η Πολύαιγος της Κιμώλου είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, επισήμως καταγεγραμμένο, το οποίο λίγοι γνωρίζουν.

Πρόκειται για έναν επίγειο «παράδεισο», ανέγγιχτο από τον τουρισμό και τους ανθρώπους, με νερά τόσο κρυστάλλινα. Το όνομά του προκύπτει από τα πολλά αγριοκάτσικα που υπάρχουν στο νησί, αποτελεί άλλωστε σημαντικό βιότοπο. Εξάλλου, έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για το είδος πτηνού Μαυροπετρίτης.

Παράλληλα, η Πολύαιγος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μεσογειακή φώκια μονάχους-μονάχους να γεννά εκεί τα αυγά της.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακολουθούν το νησί ως «Πολυνησία των Κυκλάδων», για τα εξωτικά νερά του, την ηφαιστειογενή ιστορία τους και τα τοπία.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να πας στην Πολύαιγο είναι από την Κίμωλο με τις θαλάσσιες εκδρομές, που διοργανώνονται στο λιμάνι. Εναλλακτικά, μπορείς να την επισκεφτείς με θαλάσσιες εκδρομές που διοργανώνουν τα γύρω νησιά, όπως η Φολέγανδρος, η Μήλος αλλά και η Σίφνος.

Η Πολύαιγος υπάρχει από την αρχαιότητα και αποτέλεσε «μήλον της Έριδος» για τη Μήλο και την Κίμωλο, που διεκδικούσαν μερίδιο από τον ορυκτό πλούτο της. Από το 338 π.Χ έως σήμερα το νησί ανήκει διοικητικά στην Κίμωλο. Όσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιού, το μεγαλύτερο τμήμα των 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την Παναγία Οδηγήτρια, δωρεά του κληροδοτήματος Ιωάννη Σταύρου Λογοθέτη.

Η ρύθμιση στον ήχο του κινητού που τρώει την μπαταρία και κανείς δεν το ξέρει

Προηγούμενο άρθρο

Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2022 «Voluntary Action» στο Πάρκο Τρίτση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερα ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα Άρθρα