ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» 20% στο φετινό δώρο Χριστουγέννων – Σε ποιους θα εφαρμοστεί

0

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό άνω των 1.000 ευρώ και οι οποίοι είχαν τεθεί ή βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς αναστολής, αναμένεται να λάβουν «ψαλιδισμένο» κατά 20% το δώρο Χριστουγέννων, συγκριτικά με τις παλαιότερες χρονιές.

Και αυτό γιατί το ποσοστό δώρου που αναλαμβάνει να πληρώσει το κράτος για το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης, σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας, θα υπολογιστεί με βάσει το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα και όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου.

Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση η τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό οι απώλειες θα είναι μηδενικές η μικρές ενώ για τους υψηλόμισθους οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες.

Σημαντικό ρόλο για τον υπολογισμό της απώλειας παίζει και το εύρος του διαστήματος κατά το οποίο ο εργαζόμενος παρέμεινε σε αναστολή της σύμβασης.

Οπως και κάθε χρόνο, το Δώρο Χριστουγέννων του 2020 θα υπολογιστεί, με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος και βάσει της νομοθεσίας, πρέπει να έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Ετσι, αν για παράδειγμα ο εργαζόμενος εισέπραττε μισθό με 1.200 ευρώ/μήνα, με βάση το χρονικό διάστημα αναφοράς του επιδόματος (1/5 – 31/12), κανονικά δικαιούται ολόκληρο το επίδομα, δηλαδή έναν πλήρη μισθό, άρα 1.200 ευρώ.

Ωστόσο αν τέθηκε σε αναστολή εργασίας π.χ για 3 μήνες (1/5 – 31/7), για το χρονικό διάστημα αναστολής, το επίδομα θα καλυφθεί από το Κράτος και θα υπολογιστεί επί ποσού αποδοχών 534 ευρώ,

ήτοι σε 92 ημέρες σύμβασης εργασίας (οι οποίες αντιστοιχούν στους ανωτέρω μήνες) αναλογούν 9,68 ημερομίσθια επιδόματος,

άρα 534 ευρώ/μήνα: 25 ημέρες = 21,36 ευρώ ημερομίσθιο x 9,68 = 206,76 ευρώ

Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (1/8 – 31/12), το επίδομα θα καλυφθεί από τον εργοδότη, κατ’ αναλογία,

ήτοι σε 153 ημέρες σύμβασης εργασίας (οι οποίες αντιστοιχούν στους ανωτέρω μήνες) αναλογούν 16,10 ημερομίσθια επιδόματος,

άρα 1.200 ευρώ/μήνα: 25 ημέρες = 48 ευρώ ημερομίσθιο x 16,10 = 772,80 ευρώ .

Επομένως το συνολικά καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος ανέρχεται σε 979,56 ευρώ, απώλεια 220.44 ευρώ (-20%).

Σύμφωνα με πληροφορίες η κρατική συμμετοχή που αντιστοιχεί στο Δώρο των Χριστουγέννων εξετάζεται να καταβληθεί νωρίτερα, περίπου στις 15 Δεκεμβρίου.

Πάντως δεν οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ακόμα την κρατική συμμετοχή που αντιστοιχεί στο Δώρο του Πάσχα. Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας η εξόφληση θα γίνει σύντομα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου.

Συνολικά η κρατική συμμετοχή για το δώρο Χριστουγέννων θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 611,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 480 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους μισθωτούς και τα υπόλοιπα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον 61,75 εκατ. ευρώ θα λάβουν εργαζόμενοι σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας καθώς και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων ενώ οι εισφορές προς τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε περίπου 24,7 εκατ. ευρώ.

Αλλοδαποί βασάνιζαν επί 76 ώρες Έλληνα σε αποθήκη – ΒΙΝΤΕΟ

Προηγούμενο άρθρο

Πτώση της θερμοκρασίας – Έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερα ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα Άρθρα