ΕΛΛΑΔΑ

Υπάρχει Κώδικας Δεοντολογίας για το Δικηγορικό Επάγγελμα;

0
Η δικηγόρος Αθηνών Μαρία Διμέλλη άφησε χρέος

H Δικηγόρος Αθηνών Μαρία Διμέλλη, άφησε απλήρωτα τιμολόγια και χρέος σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών που συνεργάστηκε.

Με αφορμή ερώτηση αναγνώστη για τα παραπάνω, αναζητήσαμε πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει κάποιος κώδικας δεοντολογίας για τους δικηγόρους αφού ένας δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός και το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου.

Έτσι, στο site του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, βρήκαμε δημοσιευμένη την τελευταία έκδοση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος (Σεπτέμβριος 2022), ο οποίος ενσωματώνει όλες τις μέχρι σήμερα τροποποιήσεις του Κώδικα (συμπεριλαμβανομένου του ν. 4964/2022).

Η παρούσα έκδοση του ΔΣΑ εντάσσεται στη δέσμη πρωτοβουλιών του Συλλόγου για την πλήρη ενημέρωση των δικηγόρων σχετικά με τα βασικά νομοθετήματα, που καλούνται να εφαρμόσουν στην επαγγελματική τους καθημερινότητα και πράγματι πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια που καλύπτει πάρα πολλά θέματα, μεταξύ αυτών και τον ιδιωτικό βίο των δικηγόρων.

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 39 της τελευταίας έκδοσης του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Επαγγέλματος, αναφέρει:

«Ο Δικηγόρος πρέπει, όχι μόνο κατά την άσκηση του Λειτουργήματός του, αλλά και στον ιδιωτικό του βίο να έχει αξιοπρέπεια, ώστε να μην προκαλούνται σχόλια και δυσφήμιση σε βάρος του Δικηγορικού Σώματος. Να έχει συνέπεια σε όλες τις συναλλαγές του και οι δηλώσεις του προς τους αντισυμβαλλόμενους ή οποιουσδήποτε τρίτους να είναι σοβαρές και αληθινές. Να μην εκμεταλλεύεται την άγνοια, ή την απειρία, τη γνωριμία, τη συγγένεια, τη φιλία ή την εμπιστοσύνη του εντολέα του, ή του αντίδικου ή οποιουδήποτε τρίτου προς αυτόν, ή το Λειτούργημά του. Στους τόπους της κατοικίας του και της εργασίας του, στα σωματεία και διάφορες Οργανώσεις όπου μετέχει, στους πολυσύχναστους χώρους, στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, σε συγκεντρώσεις του κοινού, πρέπει να επιδεικνύει συμπεριφορά υποδειγματική για τους άλλους.» 

Πράγματι, ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Επαγγέλματος τα έχει προβλέψει όλα.

Μπορείτε να κατεβάσετε τον Κώδικα Δεοντολογίας σε αρχείο pdf εδώ.

 

Γιατί Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκης, αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα

Προηγούμενο άρθρο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1o Don’t Drop Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας «Δράση 6Rχής»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερα ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα Άρθρα